Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Krupnik
Krupnik - przepis na zupę z kaszy jęczmiennej z grzybami i warzywami. Pyszna, pożywna zupa z kaszą jęczmienną na warzywnym wywarze.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Moczenie grzybów:
3
hours
hours
Total Time:
3
hours
hours
35
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Polska
Keyword:
krupnik
Servings:
6
Calories:
137
kcal
Author:
Superfood po polsku
Ingredients
½
szklanki
kaszy jęczmiennej wiejskiej
łamana; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona
1
cebula
drobno posiekana
1-2
ząbki
czosnku
pokrojony na cienkie plasterki
3
suszone grzyby
namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie
1
marchewka
średnia; obrana i pokrojona na plasterki
4
ziemniaki
średnie; obrane i pokrojone w niedużą kostkę
1
l
wywaru warzywnego
2
łyżki
oleju rzepakowego
można zastąpić masłem klarowanym
1
liść laurowy
2
ziarna
ziela angielskiego
½
łyżeczki
suszonego cząbru
1
łyżeczka
suszonej natki pietruszki
1
łyżeczka
suszonego koperku lub czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
Do dekoracji
świeża natka pietruszki
świeży tymianek
opcjonalnie
Instructions
Cebulę z czosnkiem szklę na oleju, w garnku, na niedużym ogniu.
Dodaję marchewkę i odcedzone grzyby (zachowuję wodę z moczenia). Duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Zalewam wywarem i wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaję natkę, ziele angielskie i liść laurowy. Wsypuję kaszę jęczmienną. Zagotowuję.
Gotuję zupę na średnim ogniu (ma lekko bulgotać) przez ok. 10-12 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaję ziemniaki.
Zdejmuję z ognia, doprawiam solą i pieprzem.
Przelewam zupę do miseczek lub talerzy. Dekoruję i serwuję.
Notes
Jak pokroić cebulę
Wywar warzywny
- przepis
Nutrition
Wielkość porcji:
265
g
|
Kalorie:
137
kcal
|
Węglowodany:
22
g
|
Białko:
3
g
|
Tłuszcze:
5
g
|
Tłuszcze nasycone:
1
g
|
Tłuszcze trans:
1
g
|
Sód:
2223
mg
|
Potas:
180
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
3
g
|
Witamina A:
1892
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
1
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina C:
5
mg
|
Witamina D:
1
µg
|
Witamina E:
1
mg
|
Witamina K:
27
µg
|
Wapń:
28
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
1
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
24
mg
|
Fosfor:
62
mg
|
Selen:
9
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!