Łatwe i bardzo smaczne risotto z batatami, opcjonalnie z dodatkiem kurczaka, które pięknie pachnie imbirem, a dodatkowego, ciekawego posmaku dodaje mu też sok z cytryny lub pomarańczy. To bardzo prosty przepis na smaczny obiad lub kolację, najlepsze risotto batatowe.
200gpiersi z kurczakaopcjonalnie do dodania w wersji niewegetariańskiej; pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa
1cebuladuża; drobno pokrojona
1szklankabiałego winawytrawne
1lwywaru warzywnegomożna zastąpić drobiowym w wersji niewegetariańskiej
50gmasła
100gparmezanuutarty na tarce o drobnych oczkach
1-2łyżkisoku z cytryny lub pomarańczy
1łyżeczkaimbiruświeży, utarty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić drobno posiekanym czosnkiem + 1 łyżką ziół prowansalskich
świeża miętaposiekana; do dekoracji
Instructions
Połowę masła roztapiam na dużej patelni, na niewielkim ogniu i szklę na nim cebulę.
Dodaję imbir, bataty i paprykę. Duszę całość na niewielkim ogniu przez 3 minuty. Opcjonalnie dodaję też kurczaka, który powinien się lekko zrumienić z wierzchu.
Do cebuli, papryki i batatów dosypuję ryż i szklę na niedużym ogniu, aż zrobi się przezroczysty, od czasu do czasu mieszając.
Do warzyw i ryżu dolewam białe wino i trzymam całość na niewielkim ogniu, aż powoli i delikatnie ryż „wypije” wino.
Powoli, jedna chochla po drugiej, dolewam zimny wywar warzywny, trzymając całość na niedużym ogniu. Za każdym razem, kiedy ryż „wypije” wywar, dolewam kolejną porcję, chociaż w pewnym momencie wywaru zacznie się robić coraz więcej i trzeba będzie go dolewać, nie czekając aż się wchłonie.
Nadal na niewielkim ogniu, gotuję całość przez ok. 20 minut. Ryż może być ugotowany al dente czyli „na ząb”, lekko twardawy. Zdejmuję z ognia.
Do ugotowanego ryżu dodaję masło, przykrywam i czekam aż się rozpuści.
Dosypuję tarty parmezan i, opcjonalnie, doprawiam sokiem z cytryny lub pomarańczy.