Sernik Raffaello na bazie kremowego sera mascarpone z migdałowym spodem, polany polewą z białej czekolady i udekorowany kokosem oraz kulkami Raffaello.
Migdały, miód, cukier i masło wykładam na patelni i podgrzewam na średnim ogniu do roztopienia masła z cukrem i miodem.
Mieszam całość z pokruszonymi herbatnikami i przekładam na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wyrównując powierzchnię masy za pomocą łyżki.
Masa serowa
Ser ucieram z cukrem za pomocą miksera lub w blenderze.
Dodaję po jednym jajku, za każdym razem rozmiksowując dokładnie całość. Do ostatniego miksowania dodaję ekstrakt waniliowy.
Masę przelewam na lekko zastygnięty spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg). Piekę przez 30 minut.
Zmniejszam temperaturę o 20 °C i piekę sernik przez kolejnych 30 minut. Następnie wyłączam piekarnik i trzymam w nim ciasto jeszcze przez pół godziny.
Otwieram piekarnik i zostawiam sernik do całkowitego wystudzenia.
Polewa
Rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i przelewam na wierzch sernika.
Wierzch
Posypuję polewę wiórkami kokosowymi i dekoruję kulkami.
Odstawiam sernik na ok. 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia.