Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Makaron z szynką i mascarpone
Szybki i prosty przepis na makaron z szynką i mascarpone, z którego powstaje kremowy sos, a na wierzchu tarty parmezan.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
5
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
20
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Włoska
Keyword:
makaron z szynką i mascarpone, makaron z szynką i sosem z mascarpone
Servings:
4
Calories:
981
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
makaronu
200
g
szynki
pokrojona w paseczki
250
g
mascarpone
1
cebula
mała; drobno posiekana
50
g
parmezanu
opcjonalnie; można zastąpić innym twardym serem włoskim; starty na tarce o drobnych oczkach
1
łyżka
natki pietruszki
drobno posiekana; opcjonalnie
1
łyżeczka
tymianku (lub bazylii)
posiekany
2
łyżki
oliwy
1
łyżka
soku z cytryny
opcjonalnie
sól, pieprz
Instructions
Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy.
W tym samym czasie na patelni szklę cebulę na oliwie.
Dodaję szynkę i podsmażam wszystko razem na patelni. Szynka powinna delikatnie się zrumienić.
Dodaję mascarpone i podgrzewam, delikatnie mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
Odcedzam makaron i przekładam na patelnię z sosem.
Mieszam całość, opcjonalnie dodając sok z cytryny i posypując przed podaniem tartym parmezanem oraz natką pietruszki i tymiankiem.
Video
Nutrition
Wielkość porcji:
375
g
|
Kalorie:
981
kcal
|
Węglowodany:
96
g
|
Białko:
36
g
|
Tłuszcze:
49
g
|
Tłuszcze nasycone:
24
g
|
Cholesterol:
102
mg
|
Sód:
3167
mg
|
Potas:
489
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
1815
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
5
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina B12:
1
µg
|
Witamina C:
13
mg
|
Witamina D:
1
µg
|
Witamina E:
1
mg
|
Witamina K:
169
µg
|
Wapń:
281
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
3
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
86
mg
|
Fosfor:
436
mg
|
Selen:
93
µg
|
Cynk:
3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!