Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami idealne do zaserwowania na ciepło lub zimno. Pyszne paszteciki z farszem grzybowym z kapustą, cebulą i przyprawami.
250gsuszonych grzybównamoczone na kilka godzin w zimnej wodzie, odciśnięte i pokrojone na nieduże kawałki
150gkiszonej kapusty
50gsuszonych śliwekmożna zastąpić suszoną żurawiną; śliwki pokrojone w drobną kosteczkę, a żurawina posiekana
1cebuladuża; bardzo drobno pokrojone
100mlbiałego winawytrawne
3łyżkioleju
2łyżkimasła
1łyżeczkakminku
1ziarnoziela angielskiego
1listek laurowy
1szczyptałyżeczki chiliopcjonalnie
sól, pieprz
Dodatkowo
1jajkomałe; rozkłócone
Instructions
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiewam do miski i tworzę zagłębienie w kopcu. Do środka kruszę drożdże, zalewam mlekiem i zasypuję cukrem.
Delikatnie mieszam mleko tak, żeby połączyło się z częścią mąki i drożdżami. Przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 10 minut.
Do miski wbijam jajka, dosypuję sól i mieszam całość za pomocą łyżki. Odstawiam pod przykryciem, do momentu gdy na cieście zaczną pojawiać się bąbelki.
Dolewam stopione, delikatnie przestudzone masło i wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, o gładkiej powierzchni.
Odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce, bez przeciągów, na ok. 1 godzinę.
Farsz z kapustą i grzybami
Kapustę płuczę w zimnej wodzie, siekam, zalewam wrzątkiem. Gotuję przez ok. 15 minut z dodatkiem kminku, ziela angielskiego i listków laurowych. Odcedzam i odciskam dokładnie na sicie.
Cebulę szklę delikatnie na połowie oleju, na patelni o nieprzywierającej powłoce.
Dodaję grzyby i śliwki/żurawinę, doprawiam solą i pieprzem i podduszam. Odkrywam, zwiększam płomień i odparowuję. Dodaję połowę masła i podsmażam jeszcze przez parę minut.
Dodaję kapustę, wino, pozostałe masło i olej. W razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem i chili. Smażę jeszcze przez kilka minut na średnim ogniu, odparowując część wina i łącząc składniki w farsz.
Formowanie i klejenie
Ciasto zagniatam w kulę na omączonej stolnicy. Dzielę na 2 części.
Rozwałkowuję każdą część w prostokąt o długości blaszki z wyposażenia piekarnika i szerokości połowy szerokości blaszki. Przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce.
Nacinam oba prostokąty w kształt grzebienia o 10 zębach. Każdy „ząb” będzie mieć szerokość ok. 4 cm.Ten sposób nacinania pozwoli nakładać farsz na nierozcięte ciasto i przykrycie go wszystkimi naciętymi kawałkami tak, żeby po upieczeniu można było łatwo odrywać poszczególne porcje.
Na nierozciętej części każdego prostokąta równo rozsmarowuję farsz.
Zawijam skrawki ciasta tak, żeby przykrywały farsz i wchodziły pod spód dolnej warstwy. To zapobiegnie rozklejaniu w trakcie wyrastania i pieczenia.
Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, pod ściereczką, na ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 °C (góra+dół).
Pieczenie
Smaruję wierzch pasztecików rozkłóconym jajkiem i posypuję kminkiem. Piekę przez ok. 25 minut na złocisty kolor.