Sos beszamelowy wegański prosty do zrobienia. Wegański beszamel z mleka kokosowego (lub innego roślinnego) z kalafiorem, doprawiony solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
½kalafioraok. 500 g; bez grubego trzonu, podzielony na różyczki
1cebulanieduża; pokrojona w półksiężyce
200mlmleka kokosowegomożna zastąpić innym mlekiem roślinnym
200mlwywaru warzywnego
1,5łyżkimąkipszenna lub ziemniaczana
2łyżkioliwy
1łyżkasoku z cytrynyopcjonalnie
2łyżkipłatków drożdżowych nieaktywnychopcjonalnie; bez płatków sos można mocniej doprawić solą lub dodać sos sojowy
1szczyptagałki muszkatołowejświeżo starta
sól, pieprz
Instructions
Cebulę solę i szklę na niedużym ogniu na oliwie.
Dodaję kalafior i duszę pod przykryciem, nadal na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut.
Zasypuję warzywa mąką, mieszam i zasmażam. Mąka powinna delikatnie ściemnieć.
Dodaję mleko i wywar. Dobrze mieszam. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez ok. 10-15 minut, do uzyskania miękkości kalafiora. W ostatnich kilku minutach gotowania dodaję pieprz i gałkę muszkatołową.
Zdejmuję garnek z ognia i dolewam sok z cytryny. Dosypuję płatki drożdżowe.
Miksuję całość blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.