400gsuchej ciecierzycylub 2 puszki gotowanej, po ok. 450 g każda; suchą ciecierzycę należy namoczyć przed gotowaniem
2-4łyżki pasty tahinimożna zastąpić masłem orzechowym lub z nerkowców z dodatkiem 1 łyżki miodu, albo połówką dojrzałego awokado
2ząbkiczosnkuprzeciśnięty przez praskę
½łyżeczki soli
6łyżek oliwy z oliwek
4łyżki soku z limonkimożna zastąpić sokiem z cytryny
1pęczeknatki pietruszkiświeża, drobno posiekana
1szczyptachili lub papryki w proszkuopcjonalnie
Instructions
Suchą ciecierzycę gotuję do miękkości przez ok. 1,5 godziny (Wcześniej zalewam na noc wodą i odstawiam na 8-14 godzin lub, w trybie przyspieszonym, namaczam w wodzie przykrywającej z zapasem ziarna i od razu zagotowuję całość, a następnie, na dużym ogniu, gotuję jeszcze przez 2-3 minuty i zdejmuję z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę). Ugotowaną i wystudzoną ciecierzycę odcedzam, i zachowuję wodę pozostałą z gotowania.Ciecierzycę z puszki odcedzam, zachowując zalewę.
Do dekoracji odkładam część listków i kawałek limonki. Wszystkie składniki hummusu, oprócz oliwy, umieszczam w blenderze i miksuję, pulsacyjnie, do uzyskania możliwie najgładszej konsystencji.
Miksuję nadal, dolewając stopniowo oliwę. Można regulować gęstość hummusu, dodając wodę pozostałą z gotowania ciecierzycy.
Przekładam hummus do miseczki, dekoruję i serwuję.