Przepis na raffaello wegańskie czyli kokosowe kule mocy na bazie kaszy jaglanej i gotowanej białej fasoli lub ciecierzycy. Pyszne domowe raffaello nadziewane migdałami i obtoczone wiórkami kokosowymi.
1szklankaugotowanej kaszy jaglanejlekko rozgotowana i wystudzona; przygotowana z ok. ½ szklanki suchej kaszy
⅓szklankiorzechów nerkowcówniesolone
2łyżkioleju kokosowegonierafinowany
2łyżkimiodu lub syropu z agawy
2łyżkiksylitolu lub erytrytoluopcjonalnie; do uzyskania preferowanego stopnia słodkości
Do regulowania konsystencji
1-2łyżkisoku z cytryny, pomarańczy lub limonki
Do obtaczania
50gwiórków kokosowych
Instructions
Wszystkie składniki do zmiksowania umieszczam w blenderze lub malakserze i miksuję na pastę.Opcjonalnie można najpierw zmiksować nerkowce na gładkie masło, następnie dodać olej i miód, a dopiero potem pozostałe składniki. Pozwoli to uzyskać gładszą konsystencję.
Gęstość/lepkość pasty reguluję dodatkiem soku z cytrusów.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi kulam kulki, nadziewając je blanszowanymi migdałami.
Każdą kulkę obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerzyk.
Chłodzę wszystkie kulki przez minimum 1 godzinę w lodówce.