4marchewkiduże, starte na tarce o drobnych oczkach
1jabłkoopcjonalnie; obrane, starte na tarce o drobnych oczkach
1plasterananasaopcjonalnie; świeży, o grubości ok. 1,5 cm, pokrojony w drobną kosteczkę
2łyżki rodzynek lub żurawinyopcjonalnie
Sos winegret
1szalotkalub 1 mała cebulka, drobno posiekana
1łyżka musztardy Dijon
1cytryna lub spora limonkatylko wyciśnięty sok
2-3łyżki oliwy z oliwek
1łyżeczka miodumożna pominąć, jeśli w surówce są owoce lub marchewka ma słodki smak
2łyżki natki pietruszkidrobno posiekana
Sos śmietankowy lub jogurtowy
4-6łyżek kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
szczypta soli
1łyżeczkasoku z cytryny
1szczyptacynamonu
Instructions
Sos
Wszystkie składniki mieszam w miseczce.
Surówka z marchewki
Zalewam składniki bazowe surówki sosem, w razie potrzeby mocniej doprawiam i, jeśli jest taka możliwość, odstawiam na min. 1 godzinę do lodówki (smaki się „przegryzą”).