Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z ryżu z fasolą
Przepis na sałatkę z ryżu z fasolą, czerwoną cebulą, kukurydzą, jarmużem i suszonymi pomidorami, z dodatkiem majonezowego sosu. Świetna, łatwa sałatka imprezowa.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
20
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
35
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Europejska
Keyword:
sałatka z ryżu z fasolą
Servings:
4
Calories:
247
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
½
szklanki
ryżu
150
g
czerwonej fasoli
ugotowana, odcedzona i wystudzona
1
cebula
średnia; drobno pokrojona
1
ząbek
czosnku
opcjonalnie; pokrojony w drobną kosteczkę
50
g
suszonych pomidorów
odcedzone z zalewy, pokrojone w grube paski
1
garść
jarmużu
100
g
kukurydzy
½
łyżeczki
papryczki chili
opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji
4
łyżki
majonezu
2
łyżki
soku z pomarańczy
1
łyżka
masła klarowanego
można zastąpić oliwą extra vergine
sól, pieprz
Instructions
Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
Cebulę i czosnek szklę na maśle. Przekładam do miski z ryżem.
Dodaję pozostałe składniki i wszystko mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
Notes
Majonez
- przepis jak zrobić domowy
Jak ugotować fasolę
Jak ugotować ryż
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować kukurydzę
Nutrition
Wielkość porcji:
175
g
|
Kalorie:
247
kcal
|
Węglowodany:
22
g
|
Białko:
5
g
|
Tłuszcze:
17
g
|
Tłuszcze nasycone:
4
g
|
Cholesterol:
15
mg
|
Sód:
254
mg
|
Potas:
473
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
5
g
|
Witamina A:
1492
IU
|
Witamina B1:
1
mg
|
Witamina B2:
1
mg
|
Witamina B3:
1
mg
|
Witamina B5:
1
mg
|
Witamina B6:
1
mg
|
Witamina B12:
1
µg
|
Witamina C:
37
mg
|
Witamina E:
1
mg
|
Witamina K:
112
µg
|
Wapń:
49
mg
|
Miedź:
1
mg
|
Żelazo:
1
mg
|
Mangan:
1
mg
|
Magnez:
36
mg
|
Fosfor:
102
mg
|
Selen:
1
µg
|
Cynk:
1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!