Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Grillowany kurczak na szpinaku
Łatwy do zrobienia grillowany kurczak na szpinaku, z dodatkiem czosnku i rukoli.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Total Time:
35
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska
Keyword:
grillowany kurczak na szpinaku
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
250
g
piersi z kurczaka
pokrojona w dużą kostkę
200
g
bekonu w plasterkach
pokrojony w cienkie paski; można zastąpić szynką
150
g
szpinaku
papryka w proszku
1
ząbek
czosnku
mały; przeciśnięty przez praskę
2
kromki
białego chleba tostowego
pokrojone w małą kostkę
2
łyżki
oliwy z oliwek
2
łyżki
octu balsamicznego
150
g
rukoli
sól
Instructions
Przyprawienie i grillowanie kurczaka
Kurczaka przyprawiamy solą i papryką, nacieramy czosnkiem i delikatnie spryskujemy oliwą. Grillujemy na suchej patelni (najlepiej specjaniej, grillowej).
Smażenie bekonu
Na suchej patelni smażymy bekon, na chrupko. W przypadku gdy zamiast bekonu używamy szynki, przed smażeniem możemy lekko spryskać patelnię oliwą.
Przygotowanie grzanek
Pieczywo spryskujemy oliwą i smażymy na dość dużym ogniu aż do przyrumienienia.
Kurczaka mieszamy ze szpinakiem i rukolą, polewamy octem balsamicznym i posypujemy bekonem/szynką i grzankami.
Tried this recipe?
Let us know
how it was!