Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Käsespätzle - pieczone kluski z serem
Przepis na käsespätzle czyli pieczone kluski z serem, karmelizowaną cebulą i natką pietruszki, łatwe do zrobienia, smaczne, pożywne i sycące.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
35
minutes
minutes
Total Time:
45
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Austriacka, Niemiecka
Keyword:
kasespatzle, pieczone kluski z serem
Servings:
4
osoby
Calories:
700
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
600
g
klusek spätzle
ważone po ugotowaniu
300
g
sera żółtego emmentaler i/lub gruyere
starty na tarce o grubych oczkach
6
łyżek
masła
2
spore cebule
drobno pokrojone
½
łyżeczki
soli
½
pęczka
natki pietruszki
Instructions
Nastawiam piekarnik na 200 st. C (przypiekanie od góry).
Na najmniejszym ogniu roztapiam masło na patelni.
Na masło wrzucam pokrojoną cebulę, solę i delikatnie, dokładnie mieszam. Zostawiam do skarmelizowania na malutkim ogniu, przez 20 minut.
Na dnie patelni żeliwnej lub naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem układam kluski wymieszanej ze startym serem.
Wstawiam do piekarnika na kilkanaście minut, do rozpuszczenia sera i zapieczenia brzegów.
Podaję zapiekankę ze skarmelizowaną cebulą i natką pietruszki.
Video
Notes
Jak pokroić cebulę
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
700
kcal
|
Węglowodany:
61
g
|
Białko:
27
g
|
Tłuszcze:
39
g
|
Tłuszcze nasycone:
24
g
|
Cholesterol:
114
mg
|
Sód:
1103
mg
|
Potas:
178
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
2
g
|
Witamina A:
2100
IU
|
Witamina C:
17.9
mg
|
Wapń:
653
mg
|
Żelazo:
6.3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!