Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Koktajl z jabłek
Koktajl z jabłek z bananem, pomarańczą i cynamonem lub miętą. Najlepszy koktajl jabłkowy, który może smakować jak szarlotka :).
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
4
minutes
minutes
Total Time:
4
minutes
minutes
Course:
Deser, Śniadanie
Cuisine:
Polska
Keyword:
koktajl jabłkowy, koktajl z jabłek
Servings:
2
osoby
Calories:
314
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
jabłka
świeże lub pieczone i wystudzone; bez gniazd nasiennych
1
banan
bardzo dojrzały; świeży lub zamrożony w niedużych kawałkach
1
pomarańcza
lub 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce albo jogurtu naturalnego)
kilka suszonych daktyli
lub garść rodzynek
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
lub ziarenka z laski wanilii - nieduża ilość, na czubku noża
½
łyżeczki
cynamonu
lub 1 garść listków świeżej mięty
1
garść
migdałów
opcjonalnie; blanszowane
1
szczypta
gałki muszkatołowej
opcjonalnie
1
szczypta
kardamonu lub imbiru
opcjonalnie
Instructions
Wszystkie składniki miksuję w blenderze wysokoobrotowym.
Notes
W wersji niewegańskiej koktajl z jabłek może być przygotowany na mleku krowim lub klasycznym
jogurcie naturalnym
.
Nutrition
Wielkość porcji:
1
szklanka (koktajl ze wszystkimi składnikami opcjonalnymi)
|
Kalorie:
314
kcal
|
Węglowodany:
61
g
|
Białko:
5
g
|
Tłuszcze:
8
g
|
Sód:
3
mg
|
Potas:
722
mg
|
Błonnik:
10
g
|
Cukier:
42
g
|
Witamina A:
285
IU
|
Witamina C:
48.3
mg
|
Wapń:
89
mg
|
Żelazo:
1.1
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!