Szpinak do obiadu podsmażany z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem soku z cytryny, gałki muszkatołowej i białego pieprzu oraz białego wina i śmietanki kremówki. To najlepszy szpinak do obiadu - przepis inspirowany kuchnią francuską.
1kgszpinakuumyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku
500mlśmietanki crème fraîchegęsta, tłusta śmietanka; można kupić gotową lub zostawić na noc w lodówce śmietankę kremówkę 30% wymieszaną z 3 łyżkami kefiru lub maślanki; 100-200 ml crème fraîche można zastąpić białym winem wytrawnym
1cebuladuża; drobno pokrojona
4-6ząbkówczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
½cytrynytylko wyciśnięty sok
½łyżeczki gałki muszkatołowejstarta na tarce o drobnych oczkach
sól, biały pieprz świeżo zmielony
masło klarowane lub olej kokosowydo smażenia
Instructions
Cebulę szklę na maśle na średnim ogniu.
Do zeszklonej cebuli dodaję czosnek i dosmażam całość na średnim ogniu, aż czosnek zmięknie.
Dodaję sparzony szpinak i podsmażam całość na średnim ogniu, aż szpinak zmniejszy dwukrotnie swoją objętość.
Dodaję śmietankę (opcjonalnie wymieszaną z białym winem), mieszam i zagotowuję. Śmietankę można zastąpić wywarem lub serem pleśniowym.
Zmniejszam ogień do minimum, dodaję sok z cytryny i mieszam całość. Jeśli korzystam z dodatku wywaru, zagęszczam całość zasmażką.
Doprawiam szpinak solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową i serwuję.
Notes
Szpinak do obiadu bez laktozy - śmietankę można zastąpić 300 g sera pleśniowego ze camembert o łagodnym smakuSzpinak do obiadu bez mleka - śmietankę można zastąpić wywarem drobiowym, wołowym lub wieprzowym przygotowanym z dodatkiem oleju, zamiast masła również wykorzystać olej i zagęścić całość kilkoma łyżkami jasnozłotej zasmażki z mąki pszennej, również przygotowanej na oleju roślinnymPrzydatne poradniki: