Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z buraków z majonezem
Sałatka z buraków z majonezem, ziemniakami i kaparami lub ogórkami konserwowymi i jajkiem. Piękna, różowa sałatka buraczana na domowe imprezy i uroczystości oraz Święta i inne specjalne okazje.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
2
hours
hours
30
minutes
minutes
Total Time:
2
hours
hours
30
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Polska
Keyword:
sałatka z buraków z majonezem
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
4
buraki
średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę
4
ziemniaki
średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę
1
cebula
duża; pokrojona drobno lub w piórka
4
ogórki konserwowe
pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów)
4
jajka
ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach
1
szklanka
majonezu
połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy
pieprz
kilka
łyżek
orzechów włoskich
grubo posiekane, uprażone na suchej patelni; można zastąpić słonecznikiem
kilka
łyżek
posiekanej natki pietruszki
do dekoracji
Instructions
Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować ziemniaki
Jak ugotować jajko na twardo
Tried this recipe?
Let us know
how it was!