Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku czyli śledzie z sosem pomidorowym w słoiku. Śledzie z pomidorami i cebulą, doprawione majerankiem lub tymiankiem, najlepsze.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
1
day
day
5
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
1
day
day
25
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Polska
Keyword:
śledzie po kaszubsku
Servings:
1
słoik ok. 500 ml
Calories:
404
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
śledzi
z solanki; wymoczone przez kilka godzin w mleku lub wodzie; pokrojone na kawałki
2
pomidory
po ok. 100 g; bez pestek, pokrojone w kostkę lub zmiksowane w blenderze; można zastąpić 100 ml soku pomidorowego 100%
2
cebule
średnie; pokrojone w piórka
5
łyżek
oleju rzepakowego
4
łyżki
octu lub soku z cytryny
1
łyżeczka
suszonego majeranku lub tymianku
można też wykorzystać mieszankę ziół prowansalskich
kilka
ziaren ziela angielskiego
kilka
ziaren pieprzu
2
listki laurowe
sól, pieprz
1
łyżka
miodu
opcjonalnie
Instructions
Cebulę szklę na oleju.
Dodaję pomidory lub sok oraz ocet i przyprawy. Zagotowuję całość.
Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze chwilę, do zgęstnienia sosu.
Studzę sos i doprawiam miodem.
W słoju układam warstwowo śledzie, dokładając sos. Odstawiam na 24 godziny do lodówki, do przegryzienia smaków.
Nutrition
Wielkość porcji:
170
g
|
Kalorie:
404
kcal
|
Węglowodany:
12
g
|
Białko:
23
g
|
Tłuszcze:
29
g
|
Tłuszcze nasycone:
3
g
|
Cholesterol:
75
mg
|
Sód:
137
mg
|
Potas:
634
mg
|
Błonnik:
1
g
|
Cukier:
8
g
|
Witamina A:
630
IU
|
Witamina C:
13.4
mg
|
Wapń:
93
mg
|
Żelazo:
1.8
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!