Szarlotka amerykańska na kruchym cieście w wersji bezglutenowej, z nadzieniem z jabłek z dodatkiem cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i soku z cytryny lub pomarańczy. Najlepsza szarlotka amerykańska - przepis na apple pie.
2łyżki masłaopcjonalnie; pokrojone na nieduże kawałki
1jajkoopcjonalnie; rozkłócone
Ciasto
2szklanki mąki gryczanejprzesiana; można zastąpić mieszanką 1 szklanki mąki orkiszowej oraz 1 szklanki mąki krupczatki
200gmasła1 kostka
1bananrozduszony widelcem
2-3łyżki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
2łyżki wodybardzo zimna
1łyżeczka ekstraktu z waniliiopcjonalnie
Instructions
Ciasto
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieszczam w robocie planetarnym Kenwood Chef Titanium XL i uruchamiam wyrabianie ciasta. Powinny połączyć się w jedną kulę. Można też wyrabiać ciasto ręcznie: masło posiekać z mąką i cukrem za pomocą drewnianej łopatki, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść.Odstawiam ciasto do lodówki na 15-30 minut. Nastawiam piekarnik na 200 °C.
Nadzienie
Jabłka kroję na plasterki o grubości ok. 3 mm.
Mieszam w misce z dodatkiem soku i skórki z cytryny lub pomarańczy, cukrem, orzechami, rodzynkami i mąką. Potrząsam miską, żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Wałkowanie, lepienie i nadziewanie ciasta
Dzielę kruche ciasto na 2 równe części i rozwałkowuję w koła o grubości ok. 5 mm.
Jedną częścią ciasta wylepiam formę wysmarowaną wcześniej tłuszczem.
Nakładam nadzienie. Na wierzchu jabłek układam, opcjonalnie, kawałki masła.
W drugiej części ciasta robię promieniste nacięcia. Przykrywam jabłka, brzegi zawijam do środka. Dekoracyjnie zaginam brzeg (można wyczarować piękne wzory palcami lub łyżką/widelcem). Wierzch ciasta, opcjonalnie, smaruję jajkiem. Posypuję cukrem oraz cynamonem przesianym przez sitko.
Pieczenie apple pie
Wstawiam do piekarnika i piekę przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia można w środek ciasta wbić drewniany patyczek i sprawdzić, czy nadzienie nie jest jeszcze zbyt płynne. Wierzch ciasta powinien się zrumienić.
Po upieczeniu studzę na kratce. Można zaserwować na ciepło lub zimno, z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych.