Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Ryż do sushi
Ryż do sushi - baza do przygotowania maki, futomaki i nigiri. Pokazuję jak ugotować ryż na sushi krok po kroku i ile sosu do sushi wykorzystać.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
1
hour
hour
30
minutes
minutes
Cook Time:
15
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
45
minutes
minutes
Course:
Półprodukt
Cuisine:
Japońska
Keyword:
ryż do sushi
Servings:
8
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Ryż na sushi
1
kg
ryżu krótkoziarnistego do sushi
⅓
szklanki
sosu do sushi
Akcesoria
niemetalowy garnek
niemetalowa miska
niemetalowa łyżka
Instructions
Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, aż woda przestanie być mętna. Odstawiam do osączenia na ok. 15 minut.
Zalewam ryż zimną wodą (na 1 kg ryżu przypada 1 l wody) i odstawiam na ok. 15-30 minut do nasiąknięcia.
Doprowadzam ryż do wrzenia, zmniejszam moc palnika i na niewielkim ogniu gotuję pod przykryciem przez ok. 10-15 minut, do miękkości.
Zdejmuję ryż z ognia, przekładam do drewnianej lub szklanej miski i odstawiam na ok. 15-30 minut do przestudzenia.
Cienką strużką wylewam na ryż sos do sushi i dokładnie, ale delikatnie mieszam drewnianą łyżką.
Odstawiam ryż do całkowitego wystudzenia.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
sos do sushi
Tried this recipe?
Let us know
how it was!