Ciasto czekoladowe bez mąki, za to przygotowane na bazie ugotowanej, czerwonej fasoli, z dodatkiem jajek, oleju i proszku do pieczenia. Doskonałe ciasto czekoladowe z fasolą i dobrej jakości kakao.
Keyword: ciasto czekoladowe bez mąki, ciasto czekoladowe bezglutenowe, ciasto czekoladowe na fasoli, ciasto czekoladowe z fasolą, czekoladowe ciasto bez mąki
Servings: 1foremka keksówka 10x21 cm lub kwadratowa blaszka o boku 23 cm
½puszkiczerwonej fasolipuszka ok. 450 g; fasola odcedzona z zalewy
2jajkaduże
2łyżeczki proszku do pieczenia
4łyżki kakao
½szklanki oleju
½-¾szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny
1łyżka likieru pomarańczowegoopcjonalnie
Do dekoracji
polewa czekoladowaz ½ tabliczki czekolady i ok. 12 ml śmietanki kremówki lub 1 łyżki masła; opcjonalnie
chipsy bananowealbo orzechy, migdały w płatkach, wiórki kokosowe lub inne bakalie; opcjonalnie
Instructions
Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia).
Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika.
Piekę przez 60 minut (keksówka) lub 30 minut (kwadratowa blaszka), do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.
Wystudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową i chipsami bananowymi lub bakaliami.
Notes
Masę można też upiec, przez ok. 25 minut, w foremkach na muffiny wyłożonych papilotkami i przygotować w ten sposób pyszne, wilgotne muffiny czekoladowe bez mąki.Przydatne poradniki: