2garścieszpinakuświeży, skropiony oliwą z oliwek lub smażony na patelni na maśle
2łyżki orzechów włoskichuprażone na suchej patelni
Instructions
Łososia obranego ze skóry lub ze skórą nacieram czosnkiem i moczę przez 1-2 godziny w sosie sojowym (w lodówce lub chłodnym miejscu).
Cebulę szklę na maśle, odsuwam na bok patelni.
Dodaję gorczycę i prażę, a kiedy zacznie mocno pachnieć, odsuwam na cebulę.
Kurki obgotowuję we wrzątku, następnie odcedzam, kroję i dodaję na patelnię do podsmażenia.
Zalewam podsmażone grzyby, cebulę i gorczycę śmietanką, zagotowuję i zmniejszam ogień.
Duszę sos kilka minut na niewielkim ogniu, zagęszczając w razie potrzeby mąką kukurydzianą.
W czasie duszenia sosu smażę łososia na klarowanym maśle, z obu stron, na drugiej patelni. Można podlewać go odrobiną sosu sojowego, w którym się moczył.
Serwuję rybę z sosem, posypaną uprażonym na suchej patelni sezamem, z dodatkiem szpinaku posypanego orzechami włoskimi.