3jajkaosobno żółtka, a białka ze szczyptą soli ubite na sztywną pianę
3łyżki kaszy manny
2ząbkiczosnkuprzeciśnięte przez praskę
500gświeżego szpinakuumyty, osuszony, drobno pokrojony; można zastąpić mrożonym, pod warunkiem że go wcześniej się rozmrozi i odciśnie na sicie z nadmiaru wody
½szklanki gęstej śmietany
200gżółtego sera
bułka tartado posypania dna naczynia żaroodpornego
2łyżki masła
sól i pieprz
Instructions
Twaróg ucieram z żółtkami, 1 łyżką masła, czosnkiem i kaszą manną, doprawiam. Powinna powstać jednolita, starannie wyrobiona, gęsta masa.
Mieszam masę serową ze szpinakiem.
Ubijam białka na sztywną pianę.
Połowę ubitych białek dodaję do masy serowej, ostrożnie mieszając łyżką. Powtarzam czynność z drugą połową piany.
Całość przekładam do wysmarowanego pozostałym masłem i posypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego, wyrównuję brzegi i polewam śmietaną.
Po wierzchu posypuję żółtym serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 100 °C na ok. 30 minut.
Zapiekanka wyjdzie bardzo miękka, więc do nakładania potrzebna będzie szeroka łopatka.