300gmąkipolecam mąkę pszenną orkiszową, zdrowszą niż zwykła, biała, bo o niższym indeksie glikemicznym
5żółtek
1łyżeczka proszku do pieczenia
6łyżek cukru waniliowego
200gmasła1 kostka
Masa jabłkowa
1,5kgtwardych, soczystych jabłek
100-150gcukrupolecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
6łyżek mąki ziemniaczanej
1łyżeczka cynamonu
Beza
5białek
200gcukru
200gwiórków kokosowych
Instructions
Z mąki, masła, cukru waniliowego, żółtek i proszku do pieczenia zagniatam ciasto, którym wykładamy nasmarowaną tłuszczem, prostokątną blachę (dno + boki).
1 l wody zagotowuję z 150 g cukru i łyżeczką cynamonu. Pokrojone na kawałki, obrane jabłka wrzucam do syropu, zagotowuję pod przykryciem, następnie wyjmuję, studzę i wykładam na kruche ciasto.
Na syropie z jabłek gotuję kisiel: syrop zagotowuję i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie zimnej wody lub odlanego wcześniej, ostudzonego syropu. Studzę i uważam, żeby masa za mocno nie zgęstniała. Wykładam na ułożonych na cieście jabłkach.
Z białek ubijam pianę, dodaję stopniowo 200 g cukru, a na sam koniec dosypuję 2 paczki wiórków kokosowych i mieszam. Całość wykładam na masę kisielową.
Ciasto piekę ok. 1 godz. w temperaturze 180 °C (góra+dół) lub 150-160 °C (termoobieg), na dolnej półce piekarnika. Kroję dopiero następnego dnia.
Notes
Jak zrobić cukier waniliowy Piana z białek – jak ubić