Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami
Pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami, smaczna i prosta do zrobienia przekąska lub przystawka do głównego dania.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
50
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
5
minutes
minutes
Course:
Dodatek do obiadu, Przekąska
Cuisine:
Europejska
Keyword:
pieczone ziemniaki z fasolką i oliwkami
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
8
ziemniaków
umyte, wyszorowane, gęsto ponakłuwane widelcem
½
czerwonej papryki
lub 1 mała papryczka chili (drobno pokrojona)
40
sztuk
czarnych oliwek
bez pestek; pokrojone na plasterki
400
g
czerwonej fasolki
ugotowana; odcedzona, dokładnie uduszona widelcem
½
łyżeczki
kminku rzymskiego
kuminu (mielony)
1
gałązka rozmarynu
2
łyżki
oliwy
2
łyżki
kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Instructions
Ziemniaki piekę przez ok. 50 minut w piekarniku, w temperaturze 250 °C.
Fasolkę przyprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Mieszam z oliwkami i papryką.
Wyjmuję ziemniaki z piekarnika. Kiedy ostygną, nakrawam każdy „na krzyż”, ale nie przekrawam do końca.
Każdy ziemniak delikatnie „otwieram” i nakładam farsz z fasolki w miejsce nacięcia.
Dekoruję rozmarynem i śmietaną, serwuję gorące lub na zimno.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Tried this recipe?
Let us know
how it was!