Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Kurczak z porem i pieczarkami
Kurczak z porem i pieczarkami to smaczne połączenie i pomysł na proste danie. Można zaserwować go z ryżem lub makaronem i udekorować świeżą kolendrą lub miętą.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
20
minutes
minutes
Total Time:
30
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Europejska
Keyword:
kurczak z porem i pieczarkami
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
2
podwójne piersi z kurczaka
pokrojone w kawałki wielkości jednego kęsa
250
g
pieczarek
pokrojone w drobną kostkę
1
por
duży; biała część, pokrojony w talarki
1
szklanka
mleka
3
łyżki
mąki kukurydzianej
1
cytryna
tylko starta skórka
garść natki pietruszki
drobno pokrojona
2
łyżeczki
suszonego estragonu
1
szklanka
bulionu drobiowego
2
łyżki
oliwy z oliwek
sól, pieprz
Instructions
Kurczaka smażę szybko na dużym ogniu, dodajemy pieczarki. Po ok. 5 minutach, gdy mięso się przyrumieni, dokładam pora.
Po kolejnych 5 minutach zalewam bulionem, a następnie dolewam mleko wymieszane z mąką. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę przez następnych 5 minut.
Na koniec doprawiam ziołami: natką pietruszki, estragonem i skórką z cytryny.
Jeśli odgrzewam kurczaka następnego dnia i sos jest już zbyt gęsty, można rozrzedzić go jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak pokroić cebulę
Jak ugotować makaron
Tried this recipe?
Let us know
how it was!