Sernik na brownie czyli kremowy, delikatny sernik z wanilią upieczony na wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, opcjonalnie z dodatkiem orzechów, udekorowany apetyczną polewą adwokatową, toffi lub czekoladową.
¾szklanki cukrupolecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii
4jajka
½szklanki stopionego masła
2łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
2łyżki mąki ziemniaczanej, mąki kukurydzianej, mąki ryżowej lub kaszy manny
polewa o smaku adwokat, toffi lub czekoladowaok. 50 g; opcjonalnie
Instructions
Spód brownie
W niewielkim rondlu zagotowuję wodę. Wstawiam do gotującego się cały czas wrzątku mniejszy rondel i roztapiam w nim, w kąpieli wodnej, czekoladę i masło, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
W misce ucieram jajka z cukrem za pomocą miksera, na gładko. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
Powoli dosypuję mąkę, ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę przez ok. 2 minuty.
Na koniec, opcjonalnie, dodaję rozdrobnione (grubo posiekane lub zmielone) orzechy i mieszamy chwilę całość.
Wlewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę ok. 20 minut.
Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
Wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Masa serowa
Sery ucieram w dużej misce z cukrem.
Wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je rozmiksowując (przed wbiciem pierwszego jajka dodaję stopione, przestudzone masło).
Dodaję mąkę i ekstrakt waniliowy, miksuję chwilę, aż składniki się połączą.
Na przestudzony spód wlewam do tortownicy masę serową, wygładzając po wierzchu.
Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 180 °C piekarnika, na środkową półkę i piekę przez 30 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymam ciasto w piekarniku jeszcze przez pół godziny.
Masa powinna ściąć się w większości ciasta, a środek, o średnicy ok. 5 cm, może pozostać wilgotny.
Zostawiam ciasto w wyłączonym piekarniku na 1 godzinę. Następnie studzę sernik, zdejmuję obręcz tortownicy i chłodzę ciasto w lodówce przez 3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Przed wstawieniem do lodówki ciasto można udekorować polewą.