Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Bezy czekoladowe
Wspaniałe bezy czekoladowe, chrupkie i kruche z zewnątrz i ciągnące w środku, z dodatkiem kawałków gorzkiej czekolady. Doskonała alternatywa dla klasycznych bez białych.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
1
hour
hour
Total Time:
1
hour
hour
15
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Francuska
Keyword:
bezy czekoladowe
Servings:
18
sztuk
Calories:
40
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
3
białka
¾
szklanki
cukru pudru
50
g
gorzkiej czekolady
½ tabliczki; pokrojona w kostkę o boku ok. 5 mm
3
łyżki
gorzkiego kakao
szczypta soli
Instructions
W czystej, wytartej do sucha misce, ubijam białka o temperaturze pokojowej ze szczyptą soli, na sztywną pianę.
Stopniowo dodaję cukier, ubijając cały czas, do uzyskania ciągnącej się piany.
Dodaję do piany kakao i czekoladę i delikatnie mieszam całość za pomocą łyżki.
Nakładam masę za pomocą łyżki lub szprycy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę bezy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 140 °C góra+dół (lub 120 °C przy włączonym termoobiegu).
Po upieczeniu pozostawiam bezy na 1 godzinę w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Piana z białek
– jak ubić
Nutrition
Wielkość porcji:
1
sztuka
|
Kalorie:
40
kcal
|
Węglowodany:
6
g
|
Tłuszcze:
1
g
|
Sód:
11
mg
|
Potas:
41
mg
|
Cukier:
5
g
|
Wapń:
3
mg
|
Żelazo:
0.5
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!