Jajecznica z grzybami leśnymi i cebulą lub z dodatkiem pieczarek, albo innych grzybów. Do zrobienia jako jajecznica ze świeżymi lub suszonymi grzybami.
6grzybów średniej wielkościnp. gołąbki; pokrojone w kostkę lub na plasterki; grzyby inne niż gołąbki czy pieczarki można obgotować przed dodaniem do jajecznicy i odcedzić; grzyby suszone należy przed dodaniem jajecznicy wymoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie i lekko odcisnąć
1mała cebuladrobno pokrojona
50gmasła¼ kostki
½łyżeczki tymianku lub rozmarynuopcjonalnie
½łyżeczki czosnku niedźwiedziegoopcjonalnie
1-2łyżeczki gorczycyopcjonalnie
bazylia lub natka pietruszkiopcjonalnie; do posypania
sól
Instructions
Cebulę lekko solę i szklę na niewielkim ogniu na maśle, opcjonalnie dodając do niej gorczycę.
Do zeszklonej cebuli dodaję grzyby i podsmażam na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawiam ziołami.
Do podsmażonych grzybów z cebulą wbijam jajka i trzymam na ogniu, bez mieszania, aż białka lekko się zetną.
Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy, poza ciemnymi grzybami, powinny być widoczne żółte i białe kolory).
Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią lub natką pietruszki.