Kajmakowy sernik na zimno na spodzie z ciasteczek zbożowych zmiksowanych z prażonymi migdałami. Bez pieczenia, z masą krówkową, udekorowany polewą czekoladową i kremem z mascarpone.
Keyword: kajmakowy sernik na zimno, sernik kajmakowy bez pieczenia, sernik kajmakowy na zimno, sernik z kajmakiem bez pieczenia, sernik z kajmakiem na zimno
100gmigdałów blanszowanychdelikatnie uprażone na suchej patelni
4łyżki masłastopione
Masa serowa
1kgtwarogu + ½ szklanki śmietanki kremówkidwukrotnie zmielony; twaróg i śmietankę można zastąpić twarożkiem sernikowym z wiaderka lub wykorzystać 1 l jogurtu naturalnego albo maślanki
400gkajmaku
6łyżekżelatynymożna zastąpić żelatyną rybną lub agarem wg przepisu na opakowaniu (ilość potrzebna do zżelowania 1,5 kg masy)
½szklankigorącej wody
1łyżkaekstraktu z waniliilub miąższ z 1 laski wanilii
szczypta soli
Wierzch
30gpolewy czekoladowejgorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej
60gkremu z bitej śmietany lub kremu z mascarpone
Instructions
Spód
Prażone migdały i ciastka mielę razem w blenderze.
Dno tortownicy wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
W tortownicy mieszam masło ze zmiksowanymi ciastkami i ugniatam na dnie. Wstawiam do lodówki.
Masa serowa
Twaróg (o temperaturze pokojowej) ze śmietanką lub gotowy twarożek miksuję z kajmakiem, solą i wanilią, pod koniec wlewając cienką strużką żelatynę dokładnie rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Masę można dodatkowo rozdrobnić za pomocą blendera.
Przekładam masę do tortownicy na przygotowany wcześniej spód i odstawiam do lodówki do stężenia na ok. 2-3 godziny.Uwaga: do serników na zimno trzeba wykorzystywać szczelne tortownice, a na wszelki wypadek podkładać pod nie miskę lub duży, głęboki talerz.
Wierzch
Polewam sernik polewą czekoladową i dekoruję kremem.
Odstawiam na ok. 30 minut do schłodzenia.
Notes
Sernik kajmakowy na zimno przechowuje się w lodówce