Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z brzoskwiniami, na kruchym cieście, bardzo delikatny, z puszystą pianką i kruszonką. Najlepszy sernik z brzoskwiniami na świecie :).
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
15
minutes
minutes
Cook Time:
1
hour
hour
Total Time:
1
hour
hour
15
minutes
minutes
Course:
Deser
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
sernik z brzoskwiniami
Servings:
1
kwadratowa blaszka o boku 23 cm
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
Kruchy spód
3
szklanki
mąki
3
łyżki
cukru pudru
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
200
g
masła
1 kostka
5
żółtek
Masa serowa
500
g
twarożku sernikowego
100
g
masła
½ kostki; stopione, ostudzone
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
czubata
1
jajko
⅓-½
szklanki
cukru
Pianka
5
białek
½
szklanki
cukru pudru
Owoce
1-2
puszki brzoskwiń
Instructions
Masło siekam z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, za pomocą drewnianej łopatki.
Do posiekanych składników dodaję żółtka i szybko zagniatam kruche ciasto.
¼ ciasta zamrażam. Pozostałe wykładam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i gęsto nakłuwam widelcem.
Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i zapiekam przez 20 minut na złocisty kolor.
Masa sernikowa
Twarożek ucieram z cukrem.
Cały czas ucierając twarożek, dodaję jajko i miksuję na gładką masę.
Do masy, nadal cały czas ucierając, dodaję stopione masło, następnie obniżam obroty miksera i dosypuję mąkę ziemniaczaną.
Pianka
Białka ubijam na sztywną pianę, następnie, cały czas ubijając, stopniowo dosypuję cukier.
Pieczenie ciasta
Masę serową przelewam na upieczone ciasto.
Na masie serowej wykładam pokrojone w plasterki, odcedzone z syropu brzoskwinie i przykrywam pianą z białek.
Na pianę z białek ucieram zamrożone ciasto.
Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 45 minut.
Studzę w wyłączonym piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Notes
Jak zrobić
kruche ciasto
Jak zrobić
sernik idealny
Piana z białek
– jak ubić
Tried this recipe?
Let us know
how it was!