Go Back
Print
Recipe Image
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Patison duszony z sosem pomidorowym
Pięknie pachnący, delikatny w smaku, patison duszony w śmietankowo-pomidorowym sosie, z dodatkiem świeżych ziół i curry.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Total Time:
35
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Polska
Keyword:
patison duszony z sosem pomidorowym
Servings:
6
osoby
Calories:
216
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
patison
1
szklanka
śmietanki kremówki
1
szklanka
sosu pomidorowego
2
ząbki
czosnku
przeciśnięty przez praskę
2
łyżki
natki pietruszki
posiekana
1
łyżeczka
koperku
posiekany
kilka listków świeżej bazylii
sól, pieprz, curry
po 1 szczypcie
Instructions
Patison obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w słupki o szerokości ok. 0,5 cm.
Wkładam do garnka razem z czosnkiem, lekko solę, zalewamy 1/2 szklanki wrzątku i duszę na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut.
Dodaję śmietankę kremówkę, duszę przez kolejnych 5 minut.
Dolewam sos pomidorowy i duszę przez ostatnich 5 minut.
Doprawiam solą, pieprzem i curry.
Podaję gorące danie, jako przystawkę lub dodatek do ryżu, albo grillowanego kurczaka.
Posypuję koperkiem, drobno posiekaną natką pietruszki i bazylią. Na koniec dekoruję kilkoma całymi listkami bazylii.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Nutrition
Wielkość porcji:
1
porcja
|
Kalorie:
216
kcal
|
Węglowodany:
18
g
|
Białko:
5
g
|
Tłuszcze:
15
g
|
Tłuszcze nasycone:
9
g
|
Cholesterol:
54
mg
|
Sód:
50
mg
|
Potas:
842
mg
|
Błonnik:
4
g
|
Cukier:
10
g
|
Witamina A:
1800
IU
|
Witamina C:
67.5
mg
|
Wapń:
107
mg
|
Żelazo:
2.3
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!