Go Back
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Pieczony kabaczek z serem pleśniowym
Print Recipe
Pin Recipe
Course:
Przekąska
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
pieczony kabaczek z serem pleśniowym
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kabaczek
1
ser pleśniowy camembert President chili*
100
ml
śmietanki kremówki
1
Pęczek szczypiorku lub cebulki dymki
pokrojony na kawałki o długości 1 cm
1
łyżka
masła
sól, pieprz
Instructions
Pieczony kabaczek z z serem pleśniowym
Kabaczek obieram ze skóry, przekrawam wzdłuż na pół, wydrążam miękką część miąższu z pestkami i kroję miąższ na mniejsze kawałki.
Kabaczek posypany szczypiorkiem
Układam w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym (najlepsze będzie szerokie, niezbyt głębokie naczynie).
Posypuję szczypiorkiem, solą i pieprzem, zalewam śmietanką.
Kabaczek przed zapiekaniem
Ser pleśniowy przekrawamy na pół tak, aby otrzymać dwa serowe kółka.
Skórkę nakrawam w romby, dzięki temu ser łatwiej się rozpuści podczas zapiekania.
Układam ser na wierzchu kabaczka.
Piekę bez przykrycia w piekarniku przez 30 minut, w temperaturze 180 °C (góra + dół). Podaję od razu po zapieczeniu.
Tried this recipe?
Let us know
how it was!