Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Zupa z bakłażana
Zupa z bakłażana na warzywnym wywarze, z dodatkiem pietruszki i marchewki, orzechami włoskimi oraz groszkiem i sosem pomidorowym.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
25
minutes
minutes
Total Time:
35
minutes
minutes
Course:
Zupa
Cuisine:
Europejska
Keyword:
zupa z bakłażana
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
bakłażanów
umyte, pokrojone w małą kostkę
1,5
l
wywaru z drobiu i warzyw lub wywaru warzywnego
w wersji wegańskiej zastępuję wywarem warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym
1
marchewka
obrana, pokrojona w słupki
1
pietruszka
obrana, pokrojona w słupki
2
łodygi selera naciowego
usunięte łyko, umyte i pokrojone na plasterki grubości ok. 0,5 cm
1-2
łyżki
mąki
pszenna lub kukurydziana
1
szklanka
soku pomidorowego 100%
2
łyżki
mrożonego groszku
kilka orzechów włoskich
sparzone, obrane ze skórki, posiekane
olej lub oliwa z oliwek
sól, pieprz, rozmaryn, curry
po 1 szczypcie
Instructions
Warzywa podsmażam na patelni na oliwie przez ok. 10 minut.
Przekładamy do garnka z wrzącym wywarem i gotuję przez kolejnych 10 minut na średnim ogniu.
Dolewam oliwę na patelnię, rozgrzewam i posypuję mąką. Chwilę zasmażam, cały czas mieszając.
Zasmażkę łączę z orzechami, sosem pomidorowym, groszkiem i przyprawami, chwilę gotuję i doprawiamy.
Rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością zupy, dokładnie mieszam.
Wlewam mieszankę do garnka z zupą, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę.
Notes
Jak zrobić
wywar warzywny
Zasmażka
- jak zrobić
Tried this recipe?
Let us know
how it was!