Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Sałatka z selera i marynowanych grzybków
Nietypowa sałatka z selera naciowego z dodatkiem marynowanych grzybków i jabłek, w majonezowym sosie.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
10
minutes
minutes
Course:
Sałatka
Cuisine:
Europejska
Keyword:
sałatka z selera i marynowanych grzybków
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
seler naciowy
umyty, osuszony, pokrojony w cienkie paseczki
½
główki
sałaty endywii lub lodowej
umyta, osuszona, porwana na kawałki
100
g
grzybów marynowanych w oleju lub zalewie octowej
100
g
gotowanej szynki
opcjonalnie; pokrojona w drobną kostkę
1
jabłko
tzw. winne czyli twarde i kwaskowate; obrane ze skórki, pokrojone w dużą kostkę
3
łyżki
octu winnego
1
łyżeczka
łagodnej musztardy
2
łyżki
majonezu
4
łyżki
oliwy z oliwek
świeże listki szałwii
do ozdoby
sól i świeżo zmielony pieprz
Instructions
Porwaną sałatę i pokrojony seler mieszam w salaterce z pokrojonymi: jabłkiem, grzybami i szynką.
Ocet mieszam z oliwą, przyprawami i musztardą.
Ubijam za pomocą ręcznej trzepaczki lub widelca, dodaję majonez, ubijamy całość.
Sałatkę rozkładam na talerzach, ozdabiam sosem i szałwią. Ma nietypowy smak, ale jest naprawdę dobra :).
Notes
Jak zrobić
majonez
Jak zrobić
grzyby marynowane
Tried this recipe?
Let us know
how it was!