Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Smażone krewetki z porem
Smażone krewetki z porem czyli danie kuchni chińskiej. Szybko smażone krewetki w woku.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
20
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Chińska
Keyword:
smażone krewetki z porem
Servings:
3
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
krewetek
najlepiej królewskie; obrane, z usuniętymi żyłkami i pozostawionymi ogonkami
1
por
tylko biała część, pokrojony w krążki
1
czerwona papryczka chili
drobno pokrojona
1
łyżeczka
mąki kukurydzianej
1
cm
świeżego imbiru
utarty
1
łyżeczka
jasnego sosu sojowego
50
ml
wywaru z kurczaka
można zastąpić wywarem warzywnym
2
łyżki
oleju
1
łyżeczka
przyprawy chińskiej
gotowa mieszanka, np. 5 smaków
Instructions
Krewetki smażę partiami na oleju (najlepiej użyć do tego woka), aż do ich zaróżowienia (nie za długo, żeby nie zrobiły się gumowate).
Zdejmuję z ognia, odkładam do oddzielnego naczynia.
Dolewam pozostały olej, smażę pora, chili i imbir.
Dokładam z powrotem krewetki i dosmażam całość aż do zrumienienia.
Dolewam sos sojowy, zmieszany z mąką kukurydzianą wywar, dosypuję przyprawy.
Gotuję na dużym ogniu aż do zgęstnienia.
Podaję od razu, najlepiej z ryżem.
Notes
Smażenie powinno odbywać się w krótkim czasie, na maksymalnym ogniu.
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Tried this recipe?
Let us know
how it was!