Go Back
Print
Recipe Image
Notes
Nutrition Label
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem
Smażone ziemniaki z cukinią, zielonym groszkiem, pachnące bazylią, z dodatkiem sera koziego. Pyszny, wegetariański obiad bez mięsa.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
30
minutes
minutes
Total Time:
40
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Amerykańska, Europejska
Keyword:
smażone ziemniaki z cukinią i groszkiem
Servings:
6
osób
Calories:
227
kcal
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
ziemniaków
ugotowane w mundurkach, ostudzone, pokrojone w plastry
1
cukinia
pokrojona na plasterki
200
g
mrożonego, zielonego groszku
rozmrożony
100-200
g
sera koziego
2
łyżki
masła klarowanego
bazylia
listki z 2 gałązek
sól, pieprz
Instructions
Rozgrzewam masło na patelni i smażę ziemniaki przez 10 minut na sporym ogniu.
Dodaję cukinię, mieszam delikatnie i smażę przez 10 minut.
Dokładamy groszek, trzymam całość na niedużym ogniu jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa się zarumienią.
Doprawiam i od razu podaję, udekorowane bazylią i pokruszonym kozim serem.
Notes
Jak ugotować ziemniaki
Jak zrobić
masło klarowane
Jak wybrać
tłuszcz do smażenia
Nutrition
Wielkość porcji:
300
g
|
Kalorie:
227
kcal
|
Węglowodany:
28
g
|
Białko:
10
g
|
Tłuszcze:
9
g
|
Tłuszcze nasycone:
5
g
|
Cholesterol:
20
mg
|
Sód:
112
mg
|
Potas:
1006
mg
|
Błonnik:
6
g
|
Cukier:
4
g
|
Witamina A:
945
IU
|
Witamina C:
48.4
mg
|
Wapń:
107
mg
|
Żelazo:
6.7
mg
Tried this recipe?
Let us know
how it was!