Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Frytki z dyni
Frytki z dyni czyli smażone na głębokim oleju kawałki dyni, które można doprawić octem i posypać miętą oraz orzechami. Smaczne frytki z dyni zamiast ziemniaków.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
10
minutes
minutes
Cook Time:
3
hours
hours
30
minutes
minutes
Total Time:
3
hours
hours
40
minutes
minutes
Course:
Przekąska
Cuisine:
Europejska
Keyword:
frytki z dyni
Servings:
6
osób
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
1
kg
dyni
mączysta, np. piżmowa lub hokkaido
¾
szklanki
mąki
2
szklanki
oleju do smażenia
3
Ząbki czosnku
drobno pokrojony
1
łyżka
suszonej mięty
lub 20 listków świeżej, posiekanych
2
łyżki
oliwy z oliwek
1
łyżka
octu winnego
⅓
szklanki
orzechów nerkowców
drobno pokrojone; mogą być uprażone na suchej patelni
sól, pieprz
Instructions
Dynię kroję na niewielkie kawałki (klasyczne frytki lub kostka) i prószę mąką.
Smażę partiami na mocno rozgrzanym oleju. Odcedzam, osączam na papierowym ręczniku, odkładam na półmisek (nie przykrywam).
Kawałki dyni posypuję czosnkiem i orzechami, miętą, solą i pieprzem.
Skrapiam oliwą i octem, delikatnie mieszam i odstawiam na 3 godziny.
Video
Obejrzyj
bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Tried this recipe?
Let us know
how it was!