500gzmiksowanego miąższu dynidynia przed miksowaniem upieczona w piekarniku, w kawałkach, owinięta w folię aluminiową; 220 °C, 40 minut; kilka łyżek można odłożyć do dekoracji
1łyżka cukru
1-2łyżki soku z cytrynyopcjonalnie
kilka kropel aromatu migdałowegoa jeszcze lepiej - naturalny olejek migdałowy lub ekstrakt
Zacierki
1jajko
1szklanka mąki pszennej
Do dekoracji
kilka migdałów
Instructions
Mąkę przesiewam przez sito, wbijam jajko i zagniatam kulę ciasta na zacierki. Powinno być niezbyt miękkie, wtedy łatwo się utrze na tarce.
W garnku mocno podgrzewam posłodzone mleko, ale nie zagotowuję.
Do gorącego (ale jeszcze nie wrzącego) mleka ucieram ciasto, na tarce o grubych oczkach.
Zwiększam ogień i mieszam delikatnie aż do zagotowania mleka tak, żeby zacierki się nie posklejały.
Dodaję zmiksowany miąższ z upieczonej dyni, kilka łyżek zostawiamy do ozdobienia zupy w miseczkach. Gotuję jeszcze przez chwilę na niedużym ogniu.
Gorącą zupę nalewam do miseczek (można doprawić ją sokiem z cytryny), ozdabiam pozostałym, zmiksowanym miąższem i całymi migdałami.