Łatwe i szybkie muffiny kawowe czyli muffinki z kawą i jogurtem naturalnym oraz polewą czekoladową, ale można też przygotować je jako muffiny kawowe wegańskie, bez jajek i na produktach roślinnych.
Muffiny kawowe bezglutenowe - zamiast mąki pszennej polecam wykorzystać uniwersalną mąkę bezglutenową najlepszą Muffiny kawowe bez jajek - 1 jajko można zastąpić połową banana rozduszonego widelcem lub 1 łyżką zmielonego drobno lnu złocistego lub siemienia lnianego, zalanego 2-3 łyżkami gorącej wody i odstawionego do wystudzenia i spęcznienia Muffiny kawowe bez nabiału - wyłącznie na tłuszczu roślinnym i mleku roślinnym zamiast jogurtu Muffiny kawowe wegańskie - zamiast jajka wystarczy siemię lniane lub złocisty len, mleko kokosowe z puszki lub inne mleko roślinne zamiast jogurtu i olej roślinny Przydatne poradniki: