Omlet wytrawny z jajek, bez dodatku wody czy mleka, smażony na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Najlepszy omlet - podstawowy przepis krok po kroku i propozycje dodatków: zioła, natka pietruszki, ser, wędlina czy pomidory lub inne warzywa.
Jajka rozkłócam widelcem lub trzepaczką w misce, wprowadzając do nich jak najwięcej powietrza, żeby omlet był puszysty i lekki.
Rozgrzewam patelnię o nieprzywierającej powłoce (jest odpowiednio nagrzana, kiedy dość mocno grzeje dłoń znajdującą się kilka centymetrów nad jej powierzchnią).
Roztapiam tłuszcz na patelni i równomiernie rozprowadzam go po całej powierzchni.
Na średnim ogniu, na średniej wielkości palniku, smażę masę wylaną na natłuszczoną patelnię.
Najpierw zaczną ścinać się boki i tę masę przesuwam za pomocą drewnianej łopatki w kierunku środka, delikatnie potrząsając patelnią, żeby w puste miejsce spłynęła na boki masa nieścięta, ze środka. Powtarzam czynność, dopóki masa się nie zetnie.
Jeśli omlet ma być z dodatkami, nakładam je na wierzch tuż przed całkowitym ścięciem masy. Można też posypać masę solą i pieprzem.
Składam omlet na pół, dosmażając go delikatnie (chwilę dłużej, jeśli w środku są dodatki).
Omlet zsuwam z patelni na talerz, składając go w tym czasie w rulon.
Dekoruję wierzch ziołami i posypuję solą i pieprzem.