Wieprzowina ze szpinakiem i sezamem to bardzo łatwe i szybkie danie - prosty przepis na obiad kuchni koreańskiej i łatwo dostępne składniki. Smaczna wieprzowina ze szpinakiem - przepis krok po kroku.
400gświeżego lub mrożonego szpinakuświeży umyty, osuszony i grubo pokrojony; mrożony też nie powinien być zbyt mocno zmielony
300gpolędwicy wieprzowej, schabu lub szynki bez tłuszczupokrojona w paski lub w kostkę
4małe cebulki dymkiposiekane
3ząbkiczosnkuduże; pokrojone na drobne plasterki
½łyżeczki pieprzu cayenne
2łyżki oliwy z oliwek
2łyżki oleju sezamowego
2łyżeczki sosu sojowegonajlepiej jeśli będzie to sos sojowy jasny
2łyżeczki cukrupolecam zastąpić zdrowszym ksylitolem lub syropem z agawy
1łyżka ziaren białego sezamuuprażone na suchej patelni
Instructions
Wieprzowinę dobrze mieszam z czosnkiem, cebulką i pieprzem cayenne, dobrze mieszamy.
Olej sezamowy i oliwę z oliwek rozgrzewam na patelni i smażę szybko mięso na bardzo dużym ogniu (najlepiej partiami, wtedy łatwiej będzie obracać poszczególne kawałki). Wieprzowina powinna się zrumienić.
Zdejmuję mięso z patelni (zostawiam olej) i odstawiam.
Sos sojowy, cukier i szpinak mieszam z pozostałym na patelni olejem, przykrywam i duszę (świeży szpinak kilkukrotnie zmniejszy swoją objętość, mrożony powinien się po prostu rozmrozić, zagrzać i odparować).
Dodaję mięso, posypuję sezamem, mieszam jeszcze chwilę i od razu podaję, np. z gotowanym ryżem.
Notes
Mrożony szpinak można wcześniej rozmrozić i odcisnąć.