Sernik Red Velvet inspirowany amerykańskim tortem o tej samej nazwie. Jest to sernik kremowy, z jeszcze bardziej kremową polewą z mascarpone i białej czekolady, upieczony na spodzie o pięknym, bordowym lub bordowo-brązowym kolorze.
Składniki suche na spód przesiewam, następnie łączę za pomocą widelca z rozkłóconymi składnikami mokrymi, mieszając do ich połączenia.
Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą i wstawiam do piekarnika (góra + dół, 180 °C, 30 minut lub 160 °C z termoobiegiem). Po upieczeniu od razu wyjmuję i studzę w tortownicy (np. na kratce) tak, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
Mieszanie masy sernikowej
Mieszam ser z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera, do rozpuszczenia cukru.
Wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnego.
Na koniec dodaję wanilię i, opcjonalnie, mąkę ziemniaczaną (nada sernikowi odrobinę grudkowatości). Mieszam do połączenia składników.
Pieczenie całego sernika
Przelewam masę na wystudzony spód i wstawiam ciasto do piekarnika (góra + dół, 180 °C, 30 minut lub 160 °C z termoobiegiem). Po 30 minutach zmniejszam temperaturę o 20 °C i nadal piekę przez kolejne pół godziny. Boki powinny się ściąć, a środek, o średnicy ok. 5 cm, pozostać delikatnie miękki.
Studzenie
Studzę sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Dekorowanie
Składniki na krem łączę za pomocą trzepaczki lub miksera (ser musi mieć temperaturę pokojową) i wykładam na wierzch wystudzonego sernika.
Chłodzę sernik przez min. 2 godziny w lodówce, następnie można udekorować wierzch i serwować.