2kgpomidorówbez gniazd nasiennych i szypułek, pokrojone, mogą być sparzone i obrane ze skórki
1cebuladuża; drobno pokrojona
6łyżek octu 6%spirytusowy, jabłkowy lub jasny, winny
½szklanki cukru
2-3łyżki oliwy z oliwek
1szczypta gałki muszkatołowej
1szczypta cynamonu
½łyżeczki chili albo ostrej lub słodkiej papryki
2-3łyżeczki soli
1szczypta pieprzu
Instructions
W garnku, na oliwie z oliwek dusimy pod przykryciem cebulę do miękkości.
Dodajemy pomidory, przykrywamy i dusimy aż całość zmięknie, przez ok. 10-15 minut.
Odcedzamy warzywa i miksujemy w blenderze.
Ponownie przelewamy sos z warzyw do garnka, dolewamy olej i dodajemy przyprawy.
Mieszamy i odparowujemy do pożądanej gęstości.
Przelewamy keczup do umytych, wyparzonych słoików, które w czasie duszenia warzyw stały w piekarniku nagrzanym do 100 °C. Mocno dokręcamy.
Pasteryzujemy przez ok. 10-15 minut słoiki w garnku z gotującą się wodą. Pomiędzy słoikami powinna łatwo przepływać woda, a najlepszy garnek to taki o grubym dnie. Cienkie dno garnka można wyłożyć ściereczką, co zapobiegnie ewentualnemu popękaniu słoików w trakcie pasteryzowania.
Razem z pomidorami do garnka lub na patelnię można dodać 1-2 upieczone w piekarniku lub ugotowane na parze, obrane ze skórki papryki - dla pięknego koloru i łagodniejszego, słodszego smaku.
Moja druga wersja przepisu na ketchup - z jabłkami i bez gałki oraz cynamonu