Znam dwie opcje przygotowania jogurtu, polecam tę drugą :).
Opcja 1. Mieszam jogurt z mlekiem w garnku i podgrzewam całość na najmniejszym palniku o najniższej mocy, do uzyskania temperatury 40 st. C (warto skorzystać z termometra kucharskiego; mleko powinno być ciepłe, ale nie za mocno - takie, że z łatwością można przyłożyć do ust zagrzaną w nim łyżkę).Opcja 2. Wstawiam garnek z zimną mieszanką jogurtu i mleka do piekarnika nagrzanego do 35 st. C na 1 godzinę.
Opcja 1. Przykrywam garnek, owijam kocem lub ręcznikiem i odkładam pod kołdrę na ok. 4 godziny.
Opcja 2. Jak wyżej lub, jeśli piekarnik ma szczelne drzwiczki, zmniejszam temperaturę do 30 st. C i zostawiam włączony jeszcze na 30 minut, następnie wyłączam i zostawiam garnek w środku jeszcze na 2,5 godziny.
Odstawiam jogurt do schłodzenia w lodówce, w razie potrzeby odcedzam wytrąconą na powierzchni serwatkę (jest bardzo zdrowa i najlepiej ją wypić).
Notes
Aby zagęścić jogurt, można odcedzić go na durszlaku wyłożonym papierowym ręcznikiem, dokładnie tak samo jak podczas przygotowywania kremu jogurtowego do tortów, deserów i ciast.