½czerwonej cebulipokrojona w talarki, rozdzielona na krążki
50gorzechów nerkowców
180gmieszanych sałatłącznie ok. 2 garście: endywia, lodowa, raddicchio; porwane
8pomidorków koktajlowychprzekrojone wzdłuż, na pół
4kromkichleba graham
olej z pestek winogron lub dyni
sól, pieprz
świeże oregano lub natka pietruszkiopcjonalnie; drobno pokrojone
2plastrymozzarelliopcjonalnie; pomijamy w wersji bez mleka/laktozy/nabiału
Instructions
Owoce morza (mogą być zamrożone) wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 2-3 minuty. Odcedzamy, przerzucamy na durszlaku z olejem, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Można też przelać je powoli wrzątkiem (rozmrożone - 1 raz; zamrożone - dwukrotnie).
Orzechy prażę na suchej patelni i zdejmuję, jak tylko lekko się zrumienią.
Sałaty układam na talerzach i spryskuję oliwą lub smaruję sosem.
Orzechy nerkowce można zastąpić orzechami piniowymi, blanszowanymi migdałami lub orzechami włoskimi, albo pecan. Sałatka z owocami morza świetnie skomponuje się z tostami z chleba graham.