400gpomidorów z puszkimożna też wykorzystać świeże pomidory malinowe, bardzo mocno dojrzałe i lekko słodkie, z pousuwanymi pestkami, zmiksowane w blenderze
1cebuladrobno pokrojona
1-2ząbkiczosnkudrobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
2łyżki masław wersji wegańskiej zastępujemy oliwą
½cytrynytylko wyciśnięty sok
1łyżka imbiruświeży, obrany, starty na tarce o drobnych oczkach
1łyżeczkakminku lub cuminukminku rzymskiego (cały lub mielony)
½-1łyżeczka chili
½łyżeczki curry
sól, pieprz
Instructions
Soczewicę zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut.
Cebulę szklimy na maśle, następnie dodajemy czosnek i podduszamy przez kilka minut, pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości.
Ugotowaną i odcedzoną soczewicę dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem.
Doprawiamy imbirem, chili i pieprzem, dodajemy pomidory. Gotujemy całość do miękkości, mieszając tak, żeby rozdrobnić pomidory.
Doprawiamy całość curry i kminkiem i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.
Miksujemy zupę w blenderze na gładki krem i serwujemy udekorowaną serem lub śmietanką i/lub świeżymi/suszonymi ziołami oraz całym kminkiem.