½szklanki cukrupolecam zastąpić go ksylitolem - ma mniej kalorii
½laski waniliiopcjonalnie; tylko wydrążony miąższ; można zastąpić kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii lub odrobiną pasty waniliowej
Dodatki smakowe (opcjonalnie)
cynamon, kardamon lub chili, albo ekstrakt miętowypo malutkiej szczypcie / na czubku łyżeczki do każdego kubka
Instructions
Mieszankę zagotowujemy w garnku w niewielkiej ilości mleka, bardzo dokładnie i intensywnie mieszając (można też, zamiast mlekiem, zalać ją kilkoma łyżkami wody).
Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy pozostałe mleko i podgrzewamy do ulubionej temperatury (nie zagotowujemy).
Serwujemy z ulubionymi dodatkami smakowymi.
Notes
Na 1 szklankę kakao przypadają ok. 2-3 łyżeczki mieszanki.
Kakao domowe można też przygotować na zimno, wsypując suchą mieszankę do niewielkiej ilości zimnego mleka, następnie bardzo dokładnie mieszając i powoli dolewając pozostałe mleko. Najlepiej wypić od razu, bo po pewnym czasie na dnie szklanki pojawi się osad.