Najlepsza tarta z malinami, pięknie pachnąca syropem różanym, który jest idealnym uzupełnieniem tych pysznych, delikatnych i lekko kwaskowatych owoców. Tarta z malinami ze śmietanką, chociaż można ją przygotować również z dodatkiem kremu z bitej śmietany lub mascarpone, albo budyniu.
Masło siekamy z mąką, następnie dodajemy cukier i rozcieramy palcami. Dokładamy żółtko i ugniatamy kruche ciasto, które schładzamy w lodówce.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę do tarty, całość nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Po upieczeniu studzimy.
Śmietanę, cukier puder i syrop różany ubijamy za pomocą trzepaczki i wykładamy na ciasto. Dekorujemy opłukanymi, przebranymi i osuszonymi malinami. Możemy posypać po wierzchu odrobiną cukru pudru.