4jajkao temperaturze pokojowej; białka oddzielone od żółtek
½-¾szklanki cukru
1¼szklanki mąkiprzesiana
¾łyżeczki proszku do pieczenia
Karmel do biszkoptu
⅓szklanki cukru
⅓szklanki wrzątku
Instructions
Przygotowanie karmelu
Przygotowanie ciasta zaczynamy od skarmelizowania cukru i wrzątku. Na suchej patelni podgrzewamy cukier na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia (powinien uzyskać złocisty kolor).
Zdejmujemy patelnię z ognia i stopniowo dolewamy do cukru wrzątek, cały czas mieszając i nie wyjmując w tym czasie łyżki z karmelu (wyjęcie łyżki i ponowne włożenie może rozpocząć proces krystalizacji cukru). Odstawiamy.
Przygotowanie biszkoptu
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dosypujemy stopniowo cukier do piany, nadal ubijając.
Dodajemy do masy żółtka i ucieramy całość na puszysty kogel mogel.
Do masy dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz dolewamy karmel. Mieszamy całość delikatnie, za pomocą łyżki, żeby nie uszkodzić bąbelków powietrza w pianie.
Przekładamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/bułką tartą/kaszą manną.
Wstawiamy ciasto do lekko podgrzanego piekarnika, nastawionego na temperaturę 180 °C.
Pieczemy ok. 30 minut.UWAGA: W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
Pod koniec pieczenia sprawdzająmy drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy nie jest surowe. Jeśli patyczek jest suchy, od razu wyjmujemy blaszkę z piekarnika i studzimy na kratce.
Kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy je z foremki i kroimy na 2-3 równe placki.