Jaglanka czyli smaczna kasza jaglana na śniadanie, w formie przypominającej owsiankę. Do zrobienia z ziarnistej kaszy jaglanej lub płatków jaglanych, śniadaniowa kaszka jaglana.
⅔szklankisuchej kaszy jaglanejwypłukana w gorącej wodzie, dobrze odcedzona
1szklankamlekapolecam kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też mleko krowie lub wodę/sok z owoców
1½szklankiwody
½łyżeczkicynamonu
½łyżeczkiekstraktu z waniliiopcjonalnie
1szczyptasoliopcjonalnie
Dodatki (do wyboru)
2-4łyżeczkiorzechów nerkowców lub włoskichgrubo posiekane
2łyżkisyropu z agawy lub klonowegomożna zastąpić 1 łyżką miodu
banan, truskawki, jagody, maliny, winogrona, granat, figi lub inne owoce
wiórki kokosowe lub migdały w płatkach
Do dekoracji
nasiona chia lub makmożna posypać wierzch lub po ugotowaniu dodać do kaszki przed przelaniem do miseczek
Instructions
W niedużym garnku zalewam odcedzoną z gorącej wody kaszę wodą i mlekiem. Dodaję sól i cynamon. Zagotowuję.
Zmniejszam ogień do minimum (kasza ma delikatnie pyrkać), przykrywam i gotuję przez ok. 20 minut, do uzyskania konsystencji owsianki. W trakcie gotowania nie mieszam.
Zdejmuję kaszę z ognia, przelewam do miseczek. Dekoruję syropem/miodem oraz owocami, wiórkami i orzechami.
Nutrition
Wielkość porcji: 1miseczka z dodatkiem syropu klonowego i nerkowców, bez owoców i innych dodatków | Kalorie: 415kcal | Węglowodany: 71g | Białko: 12g | Tłuszcze: 8g | Tłuszcze nasycone: 3g | Cholesterol: 12mg | Sód: 87mg | Potas: 368mg | Błonnik: 6g | Cukier: 18g | Witamina A: 200IU | Wapń: 190mg | Żelazo: 2.5mg