Go Back
Print
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wieprzowina słodko-ostra
Wieprzowina słodko-ostra czyli grillowana wieprzowina marynowana w sosie chili z czosnkiem, imbirem i przyprawami oraz miodem. Szybki obiad czyli wieprzowina słodko-ostra z grilla lub patelni - prosty przepis.
Print Recipe
Pin Recipe
Prep Time:
1
hour
hour
5
minutes
minutes
Cook Time:
10
minutes
minutes
Total Time:
1
hour
hour
15
minutes
minutes
Course:
Danie główne
Cuisine:
Azjatycka
Keyword:
wieprzowina słodko-ostra
Servings:
4
osoby
Author:
Dorota Kamińska
Ingredients
500
g
wieprzowiny
Marynata
2
łyżki
sosu słodko-pikantnego chili
1
łyżka
sosu sojowego
1
szczypta
przyprawy 5 smaków
1
szczypta
pieprzu
2
łyżki
miodu
2
łyżki
oliwy
1
ząbek
czosnku
mały; przeciśnięty przez praskę
2
łyżeczki
imbiru
świeży; utarty na tarce o drobnych oczkach
Instructions
Wieprzowinę marynuję i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
Wyjmuję mięso z marynaty i grilluję wszystkie kawałki na patelni do grillowania.
Serwuję wieprzowinę słodko-ostrą z dodatkiem warzyw z grilla: cukinii, papryki i bakłażana.
Notes
W wersji bezglutenowej trzeba wykorzystać specjalne sosy bezglutenowe: chili i sojowy.
Cukinia z grilla
- przepis
Bakłażan z grilla
- przepis
Tried this recipe?
Let us know
how it was!